| 11.6°C Dublin

U2 visitor centre cut down to size as plans revised in light of 'serious concerns'

Close

Artist’s impression of the revised plans for the visitor centre

Artist’s impression of the revised plans for the visitor centre

Artist’s impression of the revised plans for the visitor centre

U2 have significantly reduced the height of their planned visitor centre in Dublin's Docklands in response to "serious concerns" expressed by Dublin City Council.

This is revealed in revised plans for the centre which show that the band is proposing a 16.25pc reduction in height of the 14.4m-high centre.

The raft of new documentation lodged with Dublin City Council also confirms that around 390,000 U2 fans are expected to visit the centre annually.

In the revised plans drawn up by Dublin-based architects ODAA, the new height of the visitor centre will be 12.06m.

In August, Dublin City Council put the plan on hold after expressing "serious concerns" regarding the 14.4m height of the proposed centre and its impact on a nearby apartment block.

ODAA states that the building has been "significantly reduced in height" and town planning consultants Manahan Planners, on behalf of the applicants, told the council that the reduction in height "is the maximum it can be reduced while still keeping the internal form of the building".

The proposal, by Paddy McKillen Snr's Golden Brook Limited and U2's MHEC Limited, is to include a reconstruction of the band's original studio and various themed exhibit areas that include a series of abstract scenes such as "the music room" and "Larry's kitchen".

An objection lodged on behalf of 63 nearby apartment dwellers claimed that the proposal would result in overshadowing of apartments.

However, the new submission by ODAA confirms that an independent light analysis conclusively demonstrates that the reduction in height "eliminates any potential impact on the quality of natural daylight reaching the buildings directly behind or any properties within the vicinity".

Resolved

ODAA states that it has taken into consideration the concerns raised regarding the centre's visual impact, urban form and massing in the revised plans.

In its report, ODAA says that all the issues raised by the council in its request for further information "have been fully considered and successfully resolved".

"As with any project of this kind, the design needs to respond to a number of factors as it evolves, and in this case the modification made in response to the various requests for further information have had a positive influence on the development," it adds.


Privacy